potrzebna pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!
Grz Gży: Lewa strona równania jest sumą wyrazów ciągu arytmetycznego. Rozwiąż równanie
13+11+9+...+x= −51
26 sty 16:52
Janek191:
a
1 = 13
r = − 2
S
n = − 51
więc
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 13 + ( n −1)*( −2) = 13 + 2 − 2n = 15 − 2n
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 0,5*( 13 + 15 − 2n)*n =( 14 −n)*n = 14n − n
2 = − 51
n
2 − 14 n − 51 = 0 Δ = 196 − 4*1*( −51) = 196 + 204 = 400
√Δ = 20
czyli x = a
17 = a
1 + 16 r = 13 + 16*(−2) = 13 − 32 = − 19
x = − 19
=======
26 sty 17:02
Grz Gży: THC ! zią
26 sty 17:16
zawodus: kalkulator i dodajesz...
26 sty 17:21
pigor: ..., lewa strona równania jest sumą wyrazów ciągu arytmetycznego.
Rozwiąż równanie
13+11+9+...+x= −51
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., lub (a
n) − ciąg. arytmetyczny malejący w którym a
1=13, r= −2,
oraz
an=x< 0 i
Sn=−51 ⇔ a
1+(n−1)r=x i
12n(a
1+a
n)= −51 /*2 ⇔
⇔ 13−2(n−1)=x i n(13+x)= −102 /*2 ⇔ 15−2n=x i 2n(13+x}= −204 ⇔
⇔ 2n=15−x i
(15−x)(13+x)= −204 ⇒ 195+2x−x
2= −204 ⇔
⇔
x2−2x−399= 0 i Δ= 4+4*399= 4*400 i
√Δ= 40 , zatem
0 >x=12(2−40)=
12*(−38) ⇔
x= −19 − szukane rozwiązanie.
26 sty 17:38