Logarytmy z wykladnicza problem
aaa: Prosiłbym o pomoc:
x2+logx=1000
26 sty 16:31
kika: x2*1*x=1000 przy zał x>0 ix≠1
26 sty 16:34
aaa: Moglbys mi powiedziec na jakiej zasadzie rozlozyles logarytm? Jestem na etapie:
x2+logx=1000
x2+xlogx=1000
26 sty 16:37
asdf: D: x > 0
t = log
10x
10
t = x
(10
t)
(2+ t) = 1000
(10
2t + t2 = 10
3
2t+ t
2 = 3
t = −3, t = 1
1 = log
10x
x = 10
1
26 sty 16:37
kika: x2*xlogx=1000
26 sty 16:39
kika: x3=103⇒x=10
26 sty 16:40
pigor: ...., otóż, w zbiorze
R+\{1} dane równanie jest równoważne
kolejno :
x2+logx= 1000 ⇔ logx
2+logx= log10
3 ⇔ (2+logx)logx= 3 ⇔
⇔ log
2x+2logx−3= 0 ⇔ (logx+3)(logx−1)= 0 ⇔ logx=−3 v logx=1 ⇔
⇔ x=10
−3 v x=10
1 ⇔
x∊{ 11000,10 } . ...
26 sty 16:45
aaa: Pigor jesteś mistrzem tłumaczenia! Pogłowiłem się trochę i doszedłem wcześniej, ale tak
czytelnego rozwiązania w internecie nie widziałem!
26 sty 16:52
kika: Nie wpadłabym na obustronne logarytmowania, jednak pułapka gdy x występuje "dwukrotnie"
pigor jak zwykle niezawodny



!1
26 sty 17:01
pigor: ..., o

, miło to słyszeć, a wielu twierdzi, że piszę
...
gotowce, z czym się oczywiście nie zgadzam . ...
26 sty 17:07
mikus: pełne rozwiązanie to gotowiec i tyle
26 sty 17:20
kika: ale należy zrozumieć co autor−patrz −pigor ,miał na myśli
26 sty 17:23
pigor: ... dla ciebie
mikus niewątpliwie tak i niech ci tak będzie,ale dla innych
sądzę, że nie i niech tak już zostanie, mamy przecież demokrację, no może nie
26 sty 19:17