Wyrazenia wymierne
Kasia: Witam ma problem z tym zadaniem, moze mi ktos podpowiedziec jak sie za nie w ogole zabrac?

Pompa o wiekszej wydajnosci oproznia pelny zbiornik w ciagu 8 godznin. Pompa o mniejszej
wydajnosci oproznia go w czasie trzy razy dluzszym, niz trwa oproznianie zbiornika przez obie
pompy pracujace jednoczesnie. Ile czasu oproznia zbiornik pompa o mnejszej wydajnosci ?
26 sty 16:28
Spagetti:
8h/pełny zbiornik − wydajność mocniejszej pompy
x − wydajność pomp pracujących razem
3x − wydajność słabszej pompy
1/8 + 1/3x = 1/x | :24x bo (8*3x)
3x + 8 = 24 | −8
3x = 16 [h/pełny zbiornik] −−> wydajność słabszej pompy
Odp: Wydajność słabszej pompy wynosi 16h/pełny zbiornik.
11 kwi 09:16
wredulus_pospolitus:
inne podejście:
lepsza + gorsza = 3x gorsza −−−> lepsza = 2x gorsza
czyli gorsza pompa pracuje z wydajnością dwa razy słabszą niż lepsza
czyli potrzebuje dwa razy więcej czasu ... czyli 16h
11 kwi 10:30