ciagi
zadanie: W dowolnym rosnacym postepie arytmetycznym 2013−wyrazowym o wyrazach
dodatnich, w którym wyrazy pierwszy, trzeci i szósty tworza rosnacy postep geometryczny,
takze wyrazy m−ty, n−ty i k−ty tworza (w tej własnie kolejnosci) rosnacy postep
geometryczny. Uzupełnij podane liczby tak, aby powyzsze zdanie było prawdziwe.
Wpisz NIE, jezeli uwazasz, ze takie liczby nie istnieja.
a) m=2, n=........................., k =......................... ;
b) m=........................., n=4, k =......................... ;
c) m=........................., n=........................., k =7 ;
d) m=......................... n=7, k =......................... .
wyszedl mi taki warunek: n2+6n−3k−km−3m=0
ale jak wtedy obliczyc pozostale ? beda 2 niewiadome
26 sty 16:28
zadanie: ?
26 sty 17:05
Mila:
rozwiązujesz w zbiorze N
+
| | a | |
r= |
| z warunku U{a+2r)2=a*(a+5r) |
| | 4 | |
a) m=2
n
2+6n+9−9=5k+6
(n+3)
2=5k+15
n=2, k=2 nie odpowiada warunkom zadania (c.g ma byc rosnacy)
n=7, k=17
spr.
| | 5a | | 5 | | 25 | | 25 | |
( |
| )2=5a* |
| a⇔ |
| a2= |
| a2 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
26 sty 17:45
Mila:
Inaczej trochę,
b)
obliczam a
4,a
m,a
k
b)a
42=a
m*a
k, m<4, k>4
| | 7a | | a | | a | |
( |
| )2= |
| *(m+3)* |
| (k+3) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
49=(m+3)*(k+3)
m+3=7 i k+3=7 , m=4, k=4 nie odp. war. zad.
Brak
26 sty 18:10
Mila:
c) m<n<7
a
n2=a
m*a
7
| | a | | 5 | | a | |
[ |
| (n+3)}2= |
| a* |
| (m+3) |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
(n+3)
2=10(m+3)
?
d)
a
7=a
m*a
n
100=(m+3)+(k+30
2,7,17
1,7,22
26 sty 18:33
zadanie: dziekuje
26 sty 18:34
Mila:
Masz odpowiedzi?
26 sty 18:36
zadanie: zgadza sie z odpowiedziami
dziekuje
26 sty 20:43
Mila: 
To dobrze.
a co napisałeś w (c)?
26 sty 20:45
zadanie: nie istnieja
26 sty 22:45