problem z równaniem logarytmicznym
problemproblem: Witam, mam problem z wyliczeniem przykładu, a mianowicie wysiadam przy założeniu, bo nie jestem
w stanie rozłożyć wielomianu.
3log3(x+1)=log3(x3+2x2+4x+7)
jest ktoś wstanie mi to rozjaśnić? Nie widzę czynniku w wielomianie do wyłączenia, metoda
Hornera też na niewiele się zdaje, chyba, że coś przeoczyłem, bo dział ten miałem już jakiś
czas temu. Jakieś pomysły?
Dziękuję z góry
26 sty 15:26
zawodus: (x+1)3=x3+2x2+4x+7
i jedziesz. Potem dopiero sprawdzasz czy należy do dziedziny...
26 sty 15:30
Bogdan:
log3 (x + 1)3 = log3 (x3 + 2x2 + 4x + 7)
26 sty 15:30
problemproblem: Uparł się człowiek z tą dziedziną.. ewentualne rozwiązania dopiero podstawić do równania i
sprawdzić czy nie jest sprzeczne.. dziękuję za błyskawiczną pomoc
26 sty 15:34