równania wielomianowe z parametrem.
yolo: równania wielomianowe z parametrem.
dla jakich wartosci parametru m rownanie x3 −2(m+1)x2 +(2m2+3m+1)x=0 ma 3 rozwiązania, z
których dwa są dodatnie?
może ktoś rozpisać tylko warunek dla Δ>0 ? poniewaz wychodzi mi przedzial (−1, +∞) i nie wiem
czy to dobrze bo wynik mam zły. Końcowy wynik z wszystkich 3 warunków( Δ>0, x1x2>0, x1+x2>0)
powinien wyjsc (−1/2 , 0) a ja mam (−1/2 , +∞).
HELP
26 sty 15:20
Janek191:
x
3 − 2( m +1) x
2 + (2m
2 +3m + 1) x = 0
x*[ x
2 − 2( m +1) x + ( 2m
2 +3m + 1) ] = 0
x = 0 lub x
2 − 2( m +1) x +( 2m
2 + 3m + 1) = 0
Z wzorów Viete'a mamy
| | b | |
x1 + x2 = − |
| = 2(m +1) = 2m + 2 > 0 ⇒ m > − 1 |
| | a | |
| | c | |
x1*x2 = |
| = 2m2 + 3m + 1 > 0 |
| | a | |
Δ = [ − 2( m +1)]
2 − 4*1*( 2m
2 + 3m + 1) > 0
2m
2 + 3m + 1 > 0 Δ
1 = 9 − 4*2*1 = 1
| | −3 − 1 | | − 3 + 1 | |
m1 = |
| = − 2 m2 = |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
czyli m ∊ ( −
∞ ; − 2) ∪ ( − 1 ; +
∞ )
oraz
Δ = 4*( m
2 + 2m + 1) − 8 m
2 − 12 m − 4 = − 4 m
2 − 4m = − 4m*( m + 1) > 0
m
3 = − 1 m
4 = 0 więc m ∊ ( − 1; 0 )
Odp. m ∊ ( − 1; 0 )
===============
26 sty 15:43
yolo: przy x1x2 >0 m1 i m2 mają być podzielone przez 4
26 sty 16:02
yolo: dlaczego przy m3 i m4 wychodzi przedzial (−1,0) ? tam nie powinno byc "lub", czyli suma?
26 sty 16:03
Janek191:
To była pomyłka

2 m
2 + 3m + 1 > 0 Δ
1 = 9 − 4*2*1 = 1
| | − 3 − 1 | | − 3 + 1 | | 1 | |
m1= |
| = − 1 m2 = |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | |
czyli m ∊ ( − ∞ ; − 1) ∪ ( − |
| ; + ∞ ) |
| | 2 | |
Δ = − 4m*( m + 1) > 0 a = − 1 < 0 − ramiona paraboli są skierowane ku dołowi, więc
m ∊ ( − 1 ; 0 )
======================
26 sty 16:14
yolo: tak tak już wiem. dziękuje
26 sty 16:32