Ciągi
Kamix: Mam takie zadanko, i nie potrafię tego obliczyć...
Liczby: log
2(x−2), log
2(2x), log
2(2x
2) są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego
(a
n). Oblicz x.
Liczyłem tak:
| | log2(x−2)[log2(2x2)] | |
log2(2x)= |
| |
| | 2 | |
2log
2(2x)=log
2(x−2)[log
2(2x
2])
log
2(2x)
2=[log(x−2)
2][log(2x
2)
2]
log
24x
2=log(x
2−4x+4)(log4x
4)
I na tym koniec, pomóżcie...
26 sty 14:56
Mila: D: x>0 i x−2>0⇔x>2
2log2(2x)=log2(x−2)+log2(2x2)
log2(2x)2=log2[(2x2*(x−2)]
4x2=2x2*(x−2)⇔
4x2−2x2*(x−2)=0
2x2(2−x+2)=0
x2=0 lub −x+4=0
x=0 ∉D lub x=4
26 sty 15:10
Kamix: Dziękuję Mila, jak zawsze rozwiałaś wszystkie wątpliwości...
Mam jeszcze problem z ciągami, przy rozwiązywaniu takiego typu zadań:
Rozwiąż równanie, wiedząc, że jego lewa strona jest sumą n początkowych wyrazów pewnego ciągu
arytmetycznego.
a) 1+4+7+...+x=117
Jak to rozwiązać?
26 sty 15:16
Radek:
Tutaj masz ciąga arytmetyczny

r=3
26 sty 15:18
Kamix: Wiem, kombinowałem coś ze wzorem na sumę, ale nie wychodzi... Jak się rozwiązuje takie
równania?
26 sty 15:18
26 sty 15:24
Saizou : Milo jeśli mamy to zadanko z logarytmami to trzeba rozpatrzeć 3 wersję
26 sty 15:27
zawodus: można na piechotę policzyć kalkulator w łapkę i dajesz... Zadanie na tyle proste, że nie
potrzebna żadna wiedza
26 sty 15:27
zawodus: Saizou a jaka jest pierwsza wersja i druga?
26 sty 15:28
Kamix: Dziękuję, już udało mi się rozwiązać dzięki podanemu linkowi ; ))
26 sty 15:31
Mila:
x=a
n=1+(n−1)*3=3n−2
kończ zadanie
26 sty 15:33
Saizou :
wersja I
2 log2(2x)=log2(x−2)+log2(2x2)
wersja II
2log2(x−2)=log2(2x)+log2(2x2)
wersja III
2log2(2x2)=log2(x−2)+log2(2x)
26 sty 15:34
Mila:
Saizou nie wiem jaki problem dostrzegasz.
26 sty 15:35
Mila:
Z treści wyciągam wniosek, że to są kolejne wyrazy.
26 sty 15:37
Saizou :
bo wg, mnie Milo rozpatrzyłaś przypadek gdy
a1=log2(x−2)
a2=log2(2x)
a3=log2(2x2)
26 sty 15:38
zawodus: W poleceniu na pewno jest w podanej kolejności...
26 sty 15:38
Saizou : ale w treści czegoś takiego nie ma powiedzianego
26 sty 15:38