Wyrazenia wymierne
Aleks: Witam, prosze o jakąś wskazówkę do tego zadania

Odleglosc kolejowa miedzy miastami A i B wynosi 210 km, a odległość drogowa miedzy nimi 175 km.
Pociag wyjechal z miasta A do miasta B o godzine pozniej niz autobus. Przebyl cala trase ze
srednia predkoscia o 40 km/h wieksza niz wynosila srednia predkosc autobusu i dotarl do miasta
B o 1o min wczesniej. Oblicz predkosc kazdego z pojazdow.
26 sty 14:44
daras: 2 wzory na prędkość w ruchu jednostajnym
26 sty 15:19
pigor: ... czy masz odp. do tego zadania (czy dobrze przepisałeś treść zadania),
bo wychodzi mi brzydka "delta", a tym samym niewymierna prędkość

.
26 sty 16:59
daras: bardzo brzydka ale może chodzi o to żeby zaokrąglać się nauczyć
26 sty 19:11
pigor: ..., dziękuję, chyba masz rację, bo głupio byłoby podawać prędkość
z pierwiastkiem, to tak jak bym w sklepie poprosił np. 3
√2 kg kiełbasy ...
26 sty 19:22
pigor: ..., a tak, a propos, to jeśli
v=? − szukana
szybkość
autobusu, to proponuję ...

"do swojej szuflady" z równania
czasu :
tp = ta−1−1060 ⇔
210v+40 =
175v−
76 / : 7 ⇔
⇔
30v+40 = 25v−16 /* 6v(v+40) ⇔ itd. ...
26 sty 19:31