Ciągi
Kamix: Jak wyznaczyć wzór ogólny ciągu arytmetycznego, mając dane:
a7=21 i a1+a2+...+a7=105
?
26 sty 13:58
zawodus: podstaw dane i liczysz.
26 sty 14:00
Kamix: Próbowałem, możesz pokazać jak?
26 sty 14:04
5-latek: S
7=105
a
7=21
n=7 bo mamy 7 wyrazow
wyznacz z tego a
1
Majac a
1 i a
7 wyznacz roznice r
teraz napisz wzor na wyraz a
n w ciagu arytmetycznym
26 sty 14:07
Aga1.: a
1+a
7=a
2+a
6=a
3+a
5=a
1+27
Podstaw do sumy i oblicz a
1
26 sty 14:13
J: A do czego tu potrzebne a
4 ?
26 sty 14:17
Kamix: Wedle wskazówek 5−latka:
7a
1+7a
7=210
a
1+a
7=30
a
1=30−a
7
a
1=30−21=9
a
7=a
1+6r
21=9+6r
6r=12
r=2
a
n=9+(n−1)2
a
n=9+2n−2
a
n=2n+7
DZIĘKUJĘ WAM

!
26 sty 14:21