Funkcja homograficzna
olkaq: olkaq: Pytanko
Mam wykazać na podstawie definicji, że lda dowolnych a,b,c,d ∊R , ad − bc ≠ 0 funkcja
| | ax + b | |
homograficzna f(x) = |
| jest różnowrtościowa |
| | cx + d | |
26 sty 13:56
zawodus: Jaka jest definicja funkcji różnowartościowej?
26 sty 13:57
olkaq: Funkcję określoną na zbiorze D nazywamy różnowartościową, jeżeli dowolnym dwóm różnym
argumentom przyporzadkowuje ona różne warości,
26 sty 15:32
ICSP: f jest różnowartościowa wtedy gdy dla dowolnych x1,x2 ∊ Df zachodzi :
f(x1) = f(x2) ⇒ x1 = x2
Zacznij od rozpisania lewej strony.
26 sty 15:39
:
27 sty 18:21