matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Ula:
obliczyć granice:
√
x−5
−2
lim
x−9
n→9
26 sty 13:55
Aga1.:
Pomnóż licznik i mianownik przez (
√
x−5
+2)
26 sty 13:57
Janek191:
√
x −5
− 2
(
√
x −5
)
2
− 2
2
√
x −5
+ 2
f(x) =
=
=
x − 9
x − 9
x − 9
1
=
=
(
√
x − 5
+ 2)*( x − 9)
√
x − 5
+ 2
więc
1
1
lim f(x) =
=
√
9 − 5
+ 2
4
x → 9
26 sty 14:36