Suma ciągu arytmetycznego
Kacper: Witam. Mam problem zadaniem z ciągów.
Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem S
n = 2n
2 − 6n. Wyznacz
różnicę tego ciągu.
Zrobiłem to tak:
a
1+a
2+...+a
n = 2n
2−6n
a
1+a
1+r+a
1+2r+ ... + a
1+nr = 2(n+1)
2−6(n+1)
2n
2−6n=2(n+1)
2−6(n+1)
2n
2−6n=2n
2+4n+2−6n−6
4n−4=0
4n=4
n=1
I tu mi się nie podoba, bo to by znaczyło, że jest tylko jeden wyraz ciągu... Ale z tymi danymi
robiłem dalej.
| | ⎧ | a1+a2+...+an = 2n2−6n | |
| − | ⎩ | a1+a1+r+a1+2r+ ... + a1+nr = 2n2−6n |
|
nr−(n+1)r=2n
2−6n−(2(n+1)
2−6(n+1))
nr−nr−r=2n
2−6n−2n
2−2n−1+6n+6
Podstawiając poprzednio wyliczone n
−r=3
r=−3
Tutaj mam pytanie, czy takie rozwiązanie ma jakikolwiek sens i jak to sprawdzić?