udowodnij że teza należy do licz wymiernych
eldo: Założenia: x,y,z≠Q xy∈Q. zw∈Q
Teza: x2 + y2 + z2∈Q
26 sty 13:32
eldo: Prosze o pomoc :c
26 sty 16:55
PW: teza należy do licz wymiernych?
x,y,z≠Q?
Czy na pewno wiesz o co pytasz?
26 sty 17:22
zawodus: zw= zaraz wracam
popraw treść zadania, bo w ogóle nie można się połapać co i jak
26 sty 17:23
eldo: O przepraszam mój bład przy przepisywaniu
Z: x, y, z ≠ Q
xy ∈Q
yz ∈Q
zx∈Q
T:x2 +y2 +z2∈Q
26 sty 20:24
eldo: Proszę chociaż o jakieś naprowadzenie na rozwiązanie
26 sty 20:29
PW: (x+y+z)2=x2+y2+z2+2(xy+yz+xz)
Jeszcze czegoś nie pominąłeś w założeniach?
26 sty 23:24
eldo: Nie, znaczy w zadaniu chodzi o to żeby wiedząc że
Z: x, y, z ≠ Q
xy ∈Q
yz ∈Q
zx∈Q
Pokazać że teza czyli że :x
2 +y
2 +z
2 należy do zbioru liczb wymiernych
Zacząłem sobie podstawiać że xy=a
yz=b
zx=c
I cos przeksztalcac ale nic nie wychodzi mi
27 sty 08:44
PW: Pokazałem, że liczba
a, którą mamy zbadać
a = x
2+y
2+z
2
powiększona o pewną liczbę b − z założenia wymierną
b = 2(xy+yz+xz)
jest równa
c =(x+y+z)
2.
Udowodnimy wymierność liczby
a wtedy, gdy potrafimy pokazać wymierność liczby c
| | y | | yz | | u | |
Spróbujmy: jeśli xz=w∊Q, i yz=u∊Q, to |
| = |
| = |
| ∊Q. Oznacza to, że y jest |
| | x | | xz | | w | |
iloczynem x i liczby wymiernej. Podobnie pokażemy, że z jest iloczynem x i liczby wymiernej.
Tym samym
(1) (x+y+z)
2 = (x+px+qx)
2 = x
2(1+p+q)
2, gdzie p,q∊Q
Wymierność x
2 jest oczywista, gdyż xy∊Q, czyli x(px)=px
2∊Q.
Pokazaliśmy tym samym, że liczba c jest wymierna, co kończy dowód.
27 sty 13:57