matematykaszkolna.pl
udowodnij że teza należy do licz wymiernych eldo: Założenia: x,y,z≠Q xy∈Q. zw∈Q Teza: x2 + y2 + z2∈Q
26 sty 13:32
eldo: Prosze o pomoc :c
26 sty 16:55
PW: teza należy do licz wymiernych? x,y,z≠Q? Czy na pewno wiesz o co pytasz?
26 sty 17:22
zawodus: zw= zaraz wracam popraw treść zadania, bo w ogóle nie można się połapać co i jak
26 sty 17:23
eldo: O przepraszam mój bład przy przepisywaniu Z: x, y, z ≠ Q xy ∈Q yz ∈Q zx∈Q T:x2 +y2 +z2∈Q
26 sty 20:24
eldo: Proszę chociaż o jakieś naprowadzenie na rozwiązanieemotka
26 sty 20:29
PW: (x+y+z)2=x2+y2+z2+2(xy+yz+xz) Jeszcze czegoś nie pominąłeś w założeniach?
26 sty 23:24
eldo: Nie, znaczy w zadaniu chodzi o to żeby wiedząc że Z: x, y, z ≠ Q xy ∈Q yz ∈Q zx∈Q Pokazać że teza czyli że :x2 +y2 +z2 należy do zbioru liczb wymiernych Zacząłem sobie podstawiać że xy=a yz=b zx=c I cos przeksztalcac ale nic nie wychodzi mi
27 sty 08:44
PW: Pokazałem, że liczba a, którą mamy zbadać a = x2+y2+z2 powiększona o pewną liczbę b − z założenia wymierną b = 2(xy+yz+xz) jest równa c =(x+y+z)2. Udowodnimy wymierność liczby a wtedy, gdy potrafimy pokazać wymierność liczby c
 y yz u 
Spróbujmy: jeśli xz=w∊Q, i yz=u∊Q, to

=

=

∊Q. Oznacza to, że y jest
 x xz w 
iloczynem x i liczby wymiernej. Podobnie pokażemy, że z jest iloczynem x i liczby wymiernej. Tym samym (1) (x+y+z)2 = (x+px+qx)2 = x2(1+p+q)2, gdzie p,q∊Q Wymierność x2 jest oczywista, gdyż xy∊Q, czyli x(px)=px2∊Q. Pokazaliśmy tym samym, że liczba c jest wymierna, co kończy dowód.
27 sty 13:57