Wariacje
Smaug: Pytanie o wariacje bez powtórzeń.
Mógłby mi ktoś dokładnie objaśnić działanie wzoru V=n!/(n−k)! na przykładzie ilości wariacji
bez powtórzeń cyfr 2,2,3,5?
Byłbym bardzo wdzięczny.
26 sty 13:24
Aga1.: Zapisz porządnie treść zadania
26 sty 13:52
Smaug: Rzucamy czterokrotnie sześcienna kostką do gry. Oblicz prawdopodobienstwo ze iloczyn wszystkich
oczek bedzie rowny 60.
Wszystkich kombinacji 1296, oczka ktore musimy wyrzucic to 5,4,3,1 (24 wariacji) lub 6,5,2,1
(24 wariacji) lub 5,3,2,2 − i tu nie wiem jak policzyc ilosc wariacji.
26 sty 14:06
Aga1.: IΩI=6
4=1296 (wariacje z powtórzeniami)
5,4,3,1 powiedziałabym,że to są permutacje bez powtórzeń 4!=24
Natomiast
| | 4! | |
5,3,2,2 to permutacje z powtórzeniami |
| =12. |
| | 2! | |
26 sty 14:21
Smaug: I mi właśnie chodzi o to skąd się bierze przy 5,3,2,2. V=4!/2!, mogłabyś to dokładnie na
wzorze rozpisać?
26 sty 14:27
Aga1.: Ze wzoru na permutacje z powtórzeniami .
Dwójka powtarza się dwukrotnie, dlatego dzielę przez 2!
możesz sobie rozpisać (by lepiej zrozumieć)
2235 ,2253
3225, 5223
3522, 5322
2325 , 2523
3252, 5232
2352 , 2532
26 sty 14:36