matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Działanie na pierwiastkach
Daniel:
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak coś takiego zrobić?
4
√
a
3
−
4
√
b
3
4
√
a
(
−
4
√
a
−
4
√
b
)(
+ 1)
√
a
−
√
b
4
√
b
26 sty 13:13
Daniel:
pomoże ktoś?
26 sty 14:50
PW:
x
3
−y
3
(x−y)(x
2
+xy+y
2
)
x
2
+xy+y
2
−x−y =
−x−y =
−(x+y)=
x
2
−y
2
(x−y)(x+y)
x+y
x
2
+xy+y
2
−(x+y)
2
−xy
=
=
x+y
x+y
x
x+y
+1 =
y
y
Iloczyn tych dwóch wyrażeń jest równy
−xy
x+y
•
= −x
x+y
y
Tak było wygodniej, teraz wystarczy podstawić x=
4
√
a
i y=
4
√
b
, wynik końcowy −
4
√
a
.
26 sty 17:39