granica funkcji
Kuczek: Witam. Mam problem ze sprecyzowaniem czy granicą funkcji będzie + czy − nieskończoność
Wstawiam zdjęcie rozwiązanego przeze mnie przykładu (wiem, że zapis matematyczny jest błędny bo
nie przepisuję limesu ale to na brudno i na szybko więc za to przepraszam)
http://imageshack.com/a/img826/9221/txam.jpg
w mianowniku jest sinus
26 sty 13:08
Krzysiek: sprawdzasz po jakich wartościach zmierzasz do zera(czy po dodatnich czy po ujemnych)
w mianowniku masz 3x
2(3x
4+1)=[0*1]
dal funkcji y=3x
2 dla x→0 zmierzasz po wartościach dodatnich.
| | 2 | |
więc wynik to: [ |
| ]=+∞ |
| | 0+ | |
26 sty 13:19
Kuczek: dziękuję za wytłumaczenie.
Zerkniesz czy moje rozwiązanie jest ogólnie poprawne?
26 sty 13:36
Krzysiek: poza brakiem limesów, w drugiej linijce w liczniku brakuje nawiasu poza tym wszystko ok.
26 sty 13:41