wielomiany
mela: dla jakich wartości parametru m równanie (m+2)x3−2x2+(m+3)x=0 ma trzy różne rozwiązania?
26 sty 12:47
Bogdan:
najpierw wyłącz x przed nawias
26 sty 12:59
Bogdan:
i potem zadaj sobie pytanie: dla jakich wartości to, co jest w nawiasach ma 2 różne
rozwiązania?
26 sty 13:00
mela: właśnie wiem, że muszę wyłączyc, ale nie umiem postawic warunków.
26 sty 13:14
J: Jak wyłaczysz x przed nawias, to w nawiasie dostaniesz równanie kwadratowe.Skoro x = 0 jest
jednym z pierwiastków, to równanie kwadratowe musi mieć 2 pierwiastki
26 sty 13:17
5-latek: I jednym z pierwiastkow tego rownania kwaddratowego nie moe byc zero.
26 sty 13:18
mela: tak, tylko jakie warunki? delata>0 i x1≠0?
26 sty 13:22
mela: *delta
26 sty 13:22
J: Δ>0 i x1*x2 ≠ 0
26 sty 13:24
mela: a nie trzeba czasem jeszcze jakiegos przypadku kiedy delta=0 ?
26 sty 13:26
J: Jeżeli Δ =0 , to trójmian kwadratowy ma jeden pierwiastek ( tzw.podwójny)
26 sty 13:31
mela: wiem, ale wtedy można by było wziąc że w(x)≠0 chyba tak?
26 sty 13:33
J: Musisz założyć jeszcze, że m+2 ≠ 0,czyli:
1) m+2≠0
2) Δ>0
3) x1*x2≠0
26 sty 13:38
mela: a co z zadaniem : (x2−x−2)(x2+(m−3)x+1)=0? wyliczam z pierwszego nawiasu 2 rozw. i co dalej?
takie warunki jak w poprzednim zadaniu nie wystarczą do drugiego nawiasu, wiem bo sprawdzalam
..
26 sty 13:41
mela: ps to rownanie ma miec 4 rozwiazania
26 sty 13:42
Kaja: to w drugim wystarczy, że założysz że Δ>0
26 sty 13:43
zawodus: Jak policzysz z pierwszego to musisz wyrzucić te wartości parametru m dla których rozwiązania z
pierwszego nawiasu spełniają także drugie równanie.
26 sty 13:44
zawodus: 4 rozwiązania czy 4 różne rozwiązania?
Zakładam, że różne. Warunek Kaji nie wystarczy.
26 sty 13:45
kika: trzeciego stopnia ma co najwyżej 3 rozwiązania
26 sty 13:45
mela: przecież to jest 4 stopnia
26 sty 13:46
mela: tak, mają byc cztery rozne
26 sty 13:46
J: Pierwszy nawias ma 2 pierwiastki (Δ=9); zatem drugi nawias też musi mieć 2 różne pierwiastki,a
to będzie wtedy,gdy Δ drugiego nawiasu będzie dodatnia.
26 sty 13:47
Kaja: zawodus ma rację
26 sty 13:49
kika: przepraszam patrzyłam na post z 12:47
26 sty 13:50
5-latek: Czy rozumiesz tresc zadania ?
Jesli jeden z pierwiastkow =0 bo x1 =0 to musisz jeszcze wyznaczyc dwa rozne pierwiastki
dla ktorych to wyrazenie =0
Po wylaczeniu x przed nawias dostaniesz rownanie kwdratowe z parametrem m do rozwiazania
Wiadomo ze to rownanie musi miec 2 pierwiastki i zaden z tych pierwiastkow nie moze rownac
sie 0 bo juz mamy taki pierwiastek a maja byc rozne pierwiaskti
Rownanie kwadratowe ma 2 rozne pierwiaski wtedy gdy delta >0
jakie to beda pierwiastki czy 2 dodatnie czy dwa ujemne czy roznych znakow tego nie wiemy
dlatego nic nie wiemy o tym jaki zwort bedzie miala suma pierwiastkom czyli x1+x2 czy
iloczym pierwiastkow czyli x1*x2.
Wiemy natomiast z ezaden z tych pierwiastkow nie moze rownac sie 0 wiec iloczym pieriwastkow
x1*x2 nie moze rownac sie 0
26 sty 13:53
5-latek: Tez pisalem do zadania nr 1
26 sty 13:55
Kaja: Δ>0 i x≠2 i x≠−1
Δ=(m−3)
2−4=m
2−6m+5=m
2−5m−m+5=m(m−5)−(m−5)=(m−5)(m−1)
Δ>0⇔(m−5)(m−1)>0⇔m∊(−
∞;1)∪(5;+
∞)
2
2+(m−3)*2+1=0
4+2m−6+1=0
2m=1
(−1)
2+(m−3)(−1)+1=0
2−m+3=
m=5
| | 1 | | 1 | |
zatem m∊(−∞; |
| )∪( |
| ;1)∪(5;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
26 sty 13:56
zawodus: Najprościej jest wstawić 0 do drugiego równania, i nie bawić się w wzory Viete'a
26 sty 13:57