jerey:

odległośc miedzy prostymi o równaniach y=2x i y=2x−2 wynosi:
znalazłem wzor na odległosc punktu od prostej.
| | |Ax0+By0+C| | |
jest on takiej postaci |
| |
| | √A2+B2 | |
czyli prosta y=2x−2 ma rownanie 2x−y−2
podstawiam jakis punkt nalezący do prostej P i licze odległosc, wychodzi wynik niezgodny z
odpowiedzią co robie zle.
26 sty 12:37
5-latek: Te proste sa rownolegle
W przypadku gdy proste maja rownania Ax+By+c
1=0 i Ax+By+C
2=0 to wzor na odlegolsc miedzy nimi
| | |C1−C2| | |
ma postac d= |
| |
| | √A2+B2 | |
A ronania prostych beda takie
y−2x=0 i y−2x+2=0
Mozesz tez obliczyc tak jak kombinowales /as
26 sty 12:45
PW: Niebieska prosta tworzy z osiami trójkącik prostokątny o równych przyprostokątnych o długości
2.
Odległość prostych to wysokość tego trójkącika. Daj spokój skomplikowanym wzorom.
26 sty 18:05
5-latek: Czesc
PW 
Dobrze bylo by gdyby jeszce znal postac odcikowa prostej no ale nie wymagajmy
26 sty 18:08
PW: Nawet nie musiał słyszeć takiego określenia. Wystarczy policzyć punkty wspólne prostej z
osiami.
26 sty 18:12