Wielomiany
kania: Liczby 2 i −3 są pierwiastkami wielomianu W (x)=x3+ax2+b.
A) Wyznacz parametry a i b oraz trzeci pierwiastek tego wielomianu.
B) Rozwiąż nierówność log0,57*W(x)> 0.
26 sty 12:34
J: W(2)=0
W(−3)=0
26 sty 12:36
5-latek: W(2)=0 i W(−3)=0
26 sty 12:36
5-latek: Czesc
J
26 sty 12:37
J: Czesc "5−latek"
26 sty 12:39
Bogdan:
Najprościej jest skorzystać z postaci iloczynowej.
x1 = 2, x2 = −3, x3 = c
W(x) = (x − 2)(x + 3)(x − c) = x3 + (1 − c)x2 + (−c − 6)x + 6c
−c − 6 = 0 ⇒ c = −6
a = 1 − c = ...
b = 6c = ...
26 sty 12:43
kania: A już mam, co z b?
W (x)=x3+7x2−36=(x−2)(x+3)(x+6)
26 sty 12:43
Kaja: log0,5(7*W(x))>log0,51
7*W(x)<1
26 sty 12:46
kania: Pomnożyć to normalnie?
26 sty 12:49
5-latek: Czesc
Kaja 
TAk pytam na forum wszystkich o ksiazki gdzie sa rozwiazane od poczatku do konca przyklady z
wyznaczania okresu funkcji trygonometrycznych i zbioru ich wartolsci . Moze TY znasz takie
pozycje . mam polecone zbiory zadan ale tam nie ma za duzo tych przyjkadow ale rozwiaznych
26 sty 12:50
5-latek: Tak normalnie pomnozyc ale zastanow sie dlaczego nastapila zmiana zwrotu nierownosci
26 sty 12:52
Bogdan:
przecież a = 1 − c = 1 − (−6) = ... i b = 6c = 6*(−6) = ...
26 sty 12:56
Kaja: Cześć 5−latek

Musiałabym poszukać
26 sty 13:20
Kaja: Mam taką starą książkę, ale nie wiem czy tam by się coś takiego znalazło.
26 sty 13:20
5-latek: Na razie dziekuje . Jesli by cos tam bylo to prosze daj znac w tym poscie (ja go sobie dam na
pulpit)
Ksiazke sobie zakupie
26 sty 13:23
Kaja: to na razie zajmujesz się funkcjami trygonometrycznymi?
26 sty 13:24
5-latek: Tak
Kaju 
Ale musze sie tak konkretnie jakos skupic na tym bo forum troche rozprasza uwage
26 sty 13:27
5-latek: Mam tez taka stara ksiazke Pokornego Trygonometria dla samoukow i z niej korzystam
Znalazlem tez ksiazke Nowosilow −−Specjalny wyklad trygonomertrii −− tez stara i tak
zastanawiam sie czy jej nie kupic . Znasz ja moze ?
26 sty 13:30
Kaja: nie, nie znam
26 sty 13:33