jerey: dowód:
wykaz ze jesli a+b+c=0 to ab+bc+ac≤0
a+b+c=0 | 2 ⇒ (a+b+c)2⇒a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc⇒a2+b2+c2+2(ab+ac+bc)=0
a2+b2+c2 jest zawsze ≥0 zatem aby spełniony był warunek to ab+ac+bc musi byc ≤0.
Czy dowód jest poprawny? mam wrazenie ze nic tu nie jest dowiedzione.
26 sty 12:30
jerey: odsiezam
26 sty 12:59
PW: Korzystając z założenia
a+b+c = 0
doszedłeś do wniosku, że suma nieujemnej liczby (a2+b2+c2) i liczby 2(ab+ac+bc) jest zerem,
skąd słuszny wniosek, że liczba 2(ab+ac+bc) jest niedodatnia, czyli niedodatnia jest też
(ab+ac+bc) .
Dowód poprawny
26 sty 17:50
Janek191:
a + b + c = 0 ⇒ a = − b − c
zatem
a*b + b*c + a*c = a*( b + c) + b*c = ( − b − c)*( b + c) + b*c =
= − b2 − b*c − b*c − c2 + b*c = − b2 − b*c − c2 < 0
Dla a = b = c = 0 lub a = b = 0 lub a = c = 0 lub b = c = 0
jest
a*b + b*c + a*c = 0
więc
[ a + b + c = 0 ] ⇒ a*b + b*c + a*c ≤ 0
26 sty 18:56
zawodus: drugi dowód zagmatwany strasznie
26 sty 18:57
Eta:
a2+b2+c2≥0
(a+b+c)2−2(ab+ac+bc) ≥0 ⇒ 0− 2(ab+ac+bc) ≥0 ⇒ ab+ac+bc≤0
c.n.u
26 sty 19:12