matematykaszkolna.pl
jerey: rysunekw worku znajduje sie osiem piłeczek pingpongowych oznaczonych literami od A−H, odpowiadającymi wierzchołkom szescianu. Bolek lusuje kolejno trzy piłeczki. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze litery na wylosowanych piłeczkach odpowiadają wierzchołkom trojkąta rownobocznego. 1−8→A−H Ω=8

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

bolek moze wylosowac 3 piłki na
czyli 56 sposobów.

w szescianie mozna utworzyc 8 trojkątow rownobocznych ? po przekątnych. ; mozliwosci to: DBC BDE HFA HFC EGD EGB ACH ACF doszedłem do tego i nie wiem jak dalej ruszyc to zadanie, kiepsko mi idzie prawdopodobienstwo i kombinatoryka. podsuniecie mi jakies pomysły?
26 sty 12:19
jerey: DBG*
26 sty 12:22
jerey: Ω=8*7*6 ***
26 sty 12:24
jerey: odswiezam
26 sty 12:59
PW: No nie żartuj, masz liczność przestrzeni zdarzeń Ω i masz liczność zdarzenia A (o które pytają). Twierdzenie zwane klasyczną definicją prawdopodobieństwa, czyli to najłatwiejsze, co wszyscy kojarzą.
26 sty 18:00
zawodus: Zastanów się czy kolejność rozróżniasz czy nie... bo wynik ten sam ale liczy się inaczej... Raz piszesz tak a raz tak (chodzi o omegę)
26 sty 18:03
PW: O licho, teraz zmieniłeś zdanie co do liczności Ω? Starzy nauczyciele mają rację: po pierwsze napisz wyraźnie co jest w tym zadaniu zdarzeniem elementarnym − zapisz Ω w postaci wzoru lub (łatwiej) opisu słownego.
26 sty 18:17