Całka
Noxer: Jakie podstawienie proponujecie w tej całce: ∫x4*(√4x2+11)dx
26 sty 12:00
26 sty 12:06
Noxer: Podstawiłem za t=√4x2+11x2 i nie wiem jak to dalej przekształcać. Próbowałem podnosić
do potęgi, wyciągać przed pierwiastek i nie wychodzi
26 sty 14:17
Noxer: Byłbym wdzięczny za jakąś sugestie
26 sty 17:55
Krzysiek: jak się nie pomyliłem to:
t=
√4x2+11/x
tx=
√4x2+11 /()
2
t
2x
2=4x
2+11
x
2(t
2−4)=11
x
2=11/(t
2−4)
x=
√11/
√t2−4
| | 2t | |
dx=√11(−1/2)* |
| dt |
| | √(t2−4)3 | |
| | 112 | | √11t | | −√11t | |
∫f(x)dx=∫ |
| * |
| * |
| dt= |
| | (t2−4)2 | | √t2−4 | | √(t2−4)3 | |
26 sty 18:42
Noxer: Dzieki
26 sty 19:21