wyrażenie po skróceniu ma postać?
Jola: Wyrażenie [ 4(x+1)
2 ] : [ 3x
3 − 3x ] po skróceniu ma postać
a. 4(x+1) : [ 3x(x−1) ]
b.
43x
c. [ 4 (x+1) ] : 3x
2 − 3
d.
43
Próbowałam to rozwiązać, ale nic mi nie wychodzi

(x+1)
2 = (x+1)(x+1) * 4
3x
3−3x= 3x(x
2−1)
i co teraz, jak skrócić
26 sty 11:57
ICSP: x2 − 1 = (x−1)(x+1)
26 sty 11:58
Jola: aaa.. Dzięki
26 sty 12:01
J: | 4*(x+1)(x+1) | |
| = |
| 3x(x+1)(x−1) | |
26 sty 12:02
5-latek: ALe zauwaz ze x2−1=(x+1)(x−1) ze wzoru skroconego mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b) wiec
3x3−3x=3x(x2−1)=3x(x+1)(x−1) i teraz licz
Ulamki zapisuj za pomoca duzej literu U
26 sty 12:03
Jola: odpowiedź A jest dobra?
26 sty 12:04
ICSP:
26 sty 12:04
Jola: tylko jak pisałam ułamki za pomocą U to one są nieczytelne
26 sty 12:05
5-latek: Nieczytelne beda gdy napiszesz z malekj litery u
26 sty 12:07
Jola: Aha, będę wiedzieć na przyszłość
26 sty 16:00