Ciągi
czopo: Które wyrazy ciągu an są ujemne, a które są większe od 3?
an = n3 − 5n2 − 5n + 25 (ujemne znalazłem, nie umiem większych od 3)
an = 4 sin(n π/2)
26 sty 11:31
czopo: Jeszcze mam jedno.
Oblicz sumę wszystkich wyrazów skończonego ciągu arytmetycznego (an) jeśli:
an = 3n − 5 oraz ma oin nieparzystą liczbę wyrazów, a suma wyrazów o numerach nieparzystych
jest równa 78.
26 sty 11:43
Kaja: rozwiąż n3−5n2−5n+25>3
n3−5n2−5n+22>0
pierwiastkiem tego wielomianu po lewej stronie jest 2, więc rozłóż tą lewą strone na czynniki
(podziel n3−5n2−5n+22 przez n−2) i rozwiąz nierówność
26 sty 11:49
Kaja: a
1=3*1−5=−2
niech wszystkich wyrazów będzie n. skoro liczba wyrazów jest nieparzysta więc n będzie
| | n−1 | |
nieparzyste (ostatni wyraz). liczba tych wyrazów nieparzystych to |
| +1 |
| | 2 | |
| | −2+3n−5 | | n−1 | |
zatem 78= |
| *( |
| +1) |
| | 2 | | 2 | |
312=3n
2−4n−7
3n
2−4n−319=0
Δ=3844
√Δ=62
| | 58 | |
n1=11 n2=− |
| sprzeczność |
| | 6 | |
zatem mamy 11 wyrazów
26 sty 12:00
czopo: Dzięki śliczne

Jeszcze mam takie zadanie. Nie chce rozwiązania całego, tylko sposobu jak się
za to zabrać bo nie wiem.
S
n jest sumą n poczatkowych wyrazów ciągu (a
n). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to
ciąg arytmetyczny?
S
n = n
2 − 5n
S
n = n
2 − 5n + 1
S
n = n
3 + 1
26 sty 12:54
czopo: Jeszcze chciałem spytać dlaczego liczba wyrazów nieparzystych n−12 + 1 ?
26 sty 15:51