indukcja matematyczna
zenek: indukcja matematyczna
prosbe o rozwiazanie kieruje tylko do profesjonalistow − uwaga!zadanie bardzo trudne
12+32+52+...+(2n−1)3=n2(2n2−1)
26 sty 11:24
Ania: Krok I
n
0=1
L=1, P=1
2(2*1
2−1)=1 L=P
Krok II
zał:
1
2+3
2+5
2+...+(2k−1)
3=k
2(2k
2−1)
Teza:
1
2+3
2+5
2+...+(2(k+1)−1)
3=k
2(2(k+1)
2−1) −−−−−−−>
1
2+3
2+5
2+...+(2k+1)
3=(k+1)
2(2(k+1)
2−1)
Dowód:
L= 1
2+3
2+5
2+...+(2k−1)
3+(2k+1)
3= .... =2k
4+8k
3+11k
2+6k+1
P= (k+1)
2(2(k+1)
2−1)=(k
2+2k+1)(2k
2+4k+1)=...=2k
4+8k
3+11k
2+6k+1
L=P
⬡
Działania wykonaj sam.
Napisz odpowiedz i gotowe
26 sty 12:26
PW: zenek − gdy będziesz dziękował Ani, to przy okazji napisz: studiujesz albo zamierzasz
studiować jakieś dyscypliny marketingowe, socjotechnikę, psychologię?
26 sty 18:35