Suma n początkowych wyrazów
Matejko: Suma n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie
12 jest 16 razy większa od
sumy kolejnych n wyrazów tego ciągu. Oblicz pierwszy wyraz ciągu, jeżeli a
2n=640
zacząłem :
| | 1−12n | | 1−122n | |
a1* |
| =16a1qn* |
| dobrze? |
| | 1−12 | | 1−12 | |
26 sty 10:45
Matejko: po prawej stronie miało być do potęgi 2n
26 sty 10:46
Bizon:
Zadanko podobne do tego z S
k, S
2k i S
3k
Dobrze pomyślałeś ale z jedną dwójką przekombinowałeś
| | 1−0,5n | | 1−0,5n | |
a1* |
| =16a1qn* |
| (bez tej dwójki w potędze) |
| | 1−0,5 | | 1−0,5 | |
| | 1 | | 1 | |
1=16qn ⇒ |
| =( |
| )n ⇒ n=4 |
| | 16 | | 2 | |
| | 1 | |
a2n=640=a1*( |
| )7 ⇒ a1=640*27 |
| | 2 | |
26 sty 19:16