matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz. Nie korzystaj z tablic ani kalkulatora.
Arleta:
sin
3
1
o
+ tg 1
o
* cos
3
1
o
2 sin 1
o
Bardzo proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak się za to zabrac
26 sty 10:22
daras:
ja bym to tak załątwił dla α ≤5
o
⇒ sinα ≈ tgα ≈ α[rad] α = 1
o
= 0,0175 rad
0,0175
3
+ 0,0175*(1−0,0175
6
)
0,0175
2
+ 1
więc ..=
≈
= 0,5
0,0349
2
26 sty 10:48
Kaja:
sin
3
1
0
+
sin1
0
cos1
0
*cos
3
1
0
sin
3
1
0
+sin1
0
*cos
2
1
0
=
=
2sin1
0
2sin1
0
sin1
0
(sin
2
1
0
+cos
2
1
0
)
sin
2
1
0
+cos
2
1
0
1
=
=
=
2sin1
0
2
2
26 sty 12:20