nierówność
pola: jak to rozwiązać?
lnx + 2ln(x+1) > 0
wynik mam w x wyrazić
26 sty 09:49
Saizou:
skorzystaj ze wzorkow
mlogab=logabm oraz
loga(b*c)=logab+logac
26 sty 09:55
pola: ok,to tak mam
czyli ln( x*( x+1)2> 0
wiec ln( x3 +2x2 +x)> 0
i teraz mój nauczyciel wkładał po prawej stronie lne ,logarytm naturalny czyli byłoby
ln(x3 +2x2 + x) >lne0
x3 + 2x2 +x > e0 a e0 to 1
x3 + 2x2 +x − 1> 0 może tak być?
26 sty 10:02
daras: nie wkładał bo to się źle kojarzy

tylko zastępował 0 = ln1 żeby porównać argumenty TEJ SAMEJ funkcji po obu stronach
26 sty 10:53