matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja homograficzna
olkaq:
Hey. Mam problem z takim zadaniem:
2x − 1
Wyznacz funkcję g, której wykres jest symetryczny dy wykresu funkcji f(x) =
x + 3
względem punktu (1,1)
26 sty 09:22
52:
2x−1
2(x+3)−6−1
7
f(x)=
=
=2−
x+3
x+3
x+3
7
f
1
(x)=−
wektor[−3,2]
x
Narysuj tą funkcja a później symetryczne wzg. (1,1)
26 sty 09:27