rowniania
poki: √10+x +
√10−x =
x3
moglby to ktoś rozwiązać? (podobno sprzeczne, ale ja nie rozumiem dlaczego sprzeczne

)
26 sty 02:05
asdf: jaka jest dziedzina?
26 sty 03:13
Marcin: <−10;10>
26 sty 03:19
5-latek: Jest to rownanie wiec mozna go rozwiazac 2 metodami
1 metoda analizy starozytnych
2. metoda rownan rownowaznych
Rozwiazujac metoda analizy starozytnych nie przejmujesz sie dziedzina ale psprawdzasz na koncu
czy rozwiazania spelniaja rownanie(o tym musisz pamietac
26 sty 09:11
Aga1.: Metoda 1 będzie szybsza ( mogą pojawić się pierwiastki obce, tak chyba się nazywają)
| | x | |
√10+x+√10−x= |
| podnieś obustronnie do kwadratu |
| | 3 | |
i w otrzymanym równaniu pierwiastek zostaw po jednej stronie, a całą resztę po drugiej i
jeszcze raz podnieś do kwadratu.
26 sty 14:06
asdf: mozna dojsc do tej postaci:
P.S o ile sie nie myle!
26 sty 14:36
poki: wyjdzie −x4+684x2 = 0
t=x2 ; x≥0
−t2+t=0
Δ=1
zatem t1= 0 t2 = 1
0=x2 v 1=x2
x=0 x=1 v x=−1 ?
co dalej?
31 sty 23:53
poki: przy założeniu, t=x
2 t≥0
31 sty 23:55
poki: ?
1 lut 01:02
Marcin: Za x2 przyjmujesz t, czyli masz −t2+684t=0
1 lut 01:18
poki: ach, no tak, zatem
Δ=6482
t1 = 0 t2=648
0=x2 648=x2
x=0 x= √648 v x=√648 (rozumiem, ze to nie nalezy do dziedziny, a co z
x=0?)
1 lut 01:25
Marcin: Ja przede wszystkim nie wiem czy dobrze wykonałeś wcześniejsze obliczenia.

bo weź sobie
podstaw 0 do tego równania, to na pewno nie wyjdzie Ci dobry wynik.
1 lut 01:44
1 lut 02:20
Marcin: Ale cwaniak
1 lut 02:27
ICSP: D : x ∊ [0 ; 10]
| | x2 | |
10 + x + 2p{100−x2) + 10 − x = |
| |
| | 9 | |
sprzeczność.
1 lut 02:31
Marcin: ICSP a dziedzina nie jest czasem <−10;10>?
1 lut 02:33
ICSP: 
1 lut 02:34
ZKS:
Dziedzina może i jest [−10 ; 10] ale ICSP dodał do dziedziny założenie co do prawej strony
równania warunek o jej nie ujemności.
1 lut 02:39
Marcin: z ciekawości: skąd warunek o nieujemności prawej strony?
1 lut 02:44
ZKS:
A widziałeś kiedyś aby suma pierwiastków stopnia parzystego dała liczbę ujemną w zbiorze
liczb rzeczywistych?
1 lut 02:47
Marcin: Ah tak. Sprawa oczywista.
1 lut 02:48
ZKS:
Trzeba zwracać uwagę na takie rzeczy bo one dużo ułatwiają zadanie a nie raz bez tego założenia
nie da się rozwiązać poprawnie zadania.
1 lut 02:53