Liczby zespolone.
Jula: Oblicz:
z3=i
Ktoś pomoże? Jak to zacząć w ogóle?
25 sty 23:57
ICSP: i = −i3
zatem
z3 = i
z3 + i3 = 0
Dalej już prosto.
26 sty 00:02
Jula: Dalej rozpisac z3 ze wzoru skróconego mnozenia i zrobić układ równań?
26 sty 00:07
ICSP: a nie prościej skorzystać ze wzory a3 + b3 i rozwiązać równanie kwadratowe ?
26 sty 00:09
Kejt:
(z+i)(z2−zi+i2)=(z+i)(z2−zi−1)
i teraz..podstaw..
26 sty 00:10
Jula: Ok, tak zrobie. Dzięki.
Wynik to:
z=
i+√32 v z=
i−√32 v z= − i
Prosze o sprawdzenie
26 sty 00:15
26 sty 00:16
Jula: Dzieeeki!
26 sty 00:20
26 sty 15:55