liczby
zadanie: Dla podanej liczby naturalnej n podac najwieksza liczbe naturalna k, dla której
prawdziwe jest nastepujace zdanie:
Dla dowolnych liczb całkowitych dodatnich a, b, jezeli iloczyn ab jest podzielny przez n,
to co najmniej jeden z czynników a, b jest podzielny przez k.
a) n=25*33, k =32 =9 ;
b) n=35*53, k =33 =27 ;
c) n=53*312, k =31 ;
d) n=73*372, k =72 =49 .
w jaki sposob to wykonac?
25 sty 23:50
zadanie: ?
26 sty 22:46
PW: To są zadania z podanymi odpowiedziami − tak żeby było trudniej zrozumieć o co idzie?
27 sty 00:18