II zasada newtona (bryla sztywna)- help mózgi fizyczne
wojtek210696: Na każdy z uchwytów wałka rehabilitacyjnego o promieniu r=1 nawinięto sznurki o takiej samej
długości. Następnie końce sznurka przymocowano do uchwytów zamontowanych w suficie. Kółka
nałożone na wałek mają łączną masę m=1kg, a promien każdego z nich R= 10cm. Oblicz
przyspieszenie kątowe kółek i siłę naciągu sznurka. Pomin tarcie i moment bezwładnosci
uchwytów.
Odpowiedzi.
przyspieszenie = 2gr /R2 + 2r2 = 19 rad/s2
N = 9,6 N
Jak to tego dojść ?
Trzeba chyba te równania, ale mi nigdy nie chce wyjść. Możecie to poprawic (jak są błędy i
dokończyc)
Fg − N = m*a
M = N * r = e * I
a = e/r
N=m(g−a)
ale nie wiem jak a poprawnie znaleźć i e
25 sty 23:45
wojtek210696: help
w poniedziałek sprawdzian a ja zielony
26 sty 00:05
Andrzej : Są jeszcze jakieś inne dane

?
26 sty 00:06
daras: trzeba podstawić wzór na momenty bezwładności kółek (to są dwa walce)
26 sty 11:00
26 sty 11:03
Andrzej : wyszło mi źle
e=g/2r
26 sty 14:14
wojtek210696: wgl nie wiem kiedy duże R a kiedy małe r
26 sty 14:19
wojtek210696: możesz rozpisać, jak to zrobiłeś ?
26 sty 14:52
daras: sznurek ciągnie za linkę nawiniętą na wałek o promieniu−r
a kółka mają promień−R

ze zrozumieniem
26 sty 15:18
wojtek2106968: ale jak to na wzorach napisać , tego nie wiem, gubie sie tutaj
26 sty 18:52
daras: to się odnajdź w poście wczorajszym na końcu
| | 1 | |
tylko moment kółka I= |
| mR2/2 |
| | 2 | |
26 sty 19:26