Pomocy. ;)
niechsiestanie: Wykaż, że dla dowolnych x, y, z:
XY/Z + XZ/Y + YZ/X ≥ X + Y + Z
25 sty 23:23
PW: Dla dowolnych to nie. Weźmy np. x=−3, y=1 i z=3. W każdym ułamku po lewej stronie
występują wtedy trzy liczby, z których jedna jest ujemna i dwie dodatnie, a więc każdy ułamek
jest ujemny i tym samym suma jest ujemna. Prawa strona jest równa −3+1+3 = 1. Teza jest
fałszywa.
Sprawdź więc treść zadania.
26 sty 19:52
Eta:
dla
x.y,z∊R+ wykaż ...... tę nierówność
z nierówności między średnimi :
średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna
| xy | | xz | | xy | | xz | |
| + |
| ≥ 2√ |
| * |
| = 2x |
| z | | y | | z | | y | |
| xz | | yz | | xz | | yz | |
| + |
| ≥ 2√ |
| * |
| =2z |
| y | | x | | y | | x | |
| xy | | yz | | xy | | yz | |
| + |
| ≥2√ |
| * |
| =2y |
| z | | x | | z | | x | |
dodaj stronami i podziel nierówność przez
2 otrzymasz tezę
26 sty 20:22
PW: Tę to wiadomo

, chciałem żeby pytający zainteresował się zadaniem, bo od wczoraj milczy
− pewnie już znalazł gdzie indziej.
26 sty 20:30