całki nieoznaczone
marekkow1: Całkując przez części oblicz całkę nieoznaczoną.
1. ∫ x cos x dx
2. ∫ xex dx
3. ∫ (2x+3) cos x dx
4. ∫ ln x
−−−−− dx
x2
5. ∫ x3x dx
6. ∫ (x+1) sin x dx
25 sty 22:54
Kejt: w czym problem?
25 sty 22:55
marekkow1: W ogóle tego nie rozumiem bo nie było mnie na zajęciach a muszę takie coś wykonać i oddać
25 sty 22:57
25 sty 22:58
marekkow1: przeczytałem
25 sty 23:12
marekkow1: 1,2,3 zrobione
25 sty 23:13
Kejt: oki, no to:
∫xcosxdx=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u=x v'=cosx
u'=1 v=sinx
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=...

na początek
25 sty 23:15
Kejt: o, no to czwarte..
z czego policzyłbyś pochodną a z czego całkę?
25 sty 23:16
marekkow1: nie mam pojęcia
25 sty 23:21
Kejt:
oki.. to może inaczej..
łatwiej Ci policzyć
(lnx)'=...
czy
∫lnxdx=...?
25 sty 23:24
marekkow1: ∫lnxdx
25 sty 23:29
Kejt: jesteś pewien,, czy zgadywałeś?
25 sty 23:30
marekkow1: szczerze to nie wiem o co w tym wszystkim chodzi, muszę rozwiązać te przykłady ponieważ mogą
one być na teście, a mam za mało czasu i za dużo materiału do ogarnięcia do poniedziałku

oprócz całek mam szereg innych zadań

fajnie że chcesz mi to wytłumaczyć ale niestety nie
jest juz na to czas, jak nie pomożesz to trudno
25 sty 23:36
Kejt: trzeba było mówić wcześniej... oszczędziłbyś mi paplaniny

mogę zrobić dobry uczynek i to rozwiązać.
25 sty 23:39
marekkow1: takie dobre uczynki się ceni
25 sty 23:40
Kejt:
4.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u=lnx v'=x
−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | lnx | | 1 | | 1 | | lnx | | lnx | | 1 | |
=− |
| +∫ |
| * |
| dx=− |
| +∫x−2dx=− |
| − |
| +C |
| | x | | x | | x | | x | | x | | x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5.
∫ x3
x dx =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u=x v'=3
x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3x | | 3x | | 3x | | 1 | |
=x* |
| −∫ |
| dx=x* |
| − |
| ∫3xdx= |
| | ln3 | | ln3 | | ln3 | | ln3 | |
| | 3x | | 1 | | 3x | |
=x* |
| − |
| * |
| +C |
| | ln3 | | ln3 | | ln3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6.
∫(x+1)sinxdx=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u=x+1 v'=sinx
u=1 v=−cosx
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
=−(x+1)cosx+∫cosxdx=−(x+1)cosx+sinx+C
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
wypadałoby sprawdzić...
25 sty 23:55
marekkow1: a jeżeli rozwiązałem to 1 tak?
∫x cos x dx
∫f(x)* g' (x) dx= f(x)*g(x)− ∫ f'(x)*g(x) dx
∫xcos x dx >> ∫(sin x0' dx= x sin x −∫ (x)' sin x dx=
= x sin x − ∫ 1 sin x dx=
x sin x − ∫sin x dx >>
=
=x sin x cos x
odp. ∫x cos x dx= x sin x + cos x +c
dobrze to jest?
26 sty 00:01
Kejt: tak.
26 sty 00:12
marekkow1: dzięki wielkie !
26 sty 00:18
Gustlik: Wskazówka do całkowania przez części:
wielomian * trygonometryczna:
u=wielomian ⇔ u'=wielomian stopnia o 1 niższego (pochodna obniża potęgi)
v'=trygonometryczna (łatwo scałkować)
wielomian * wykładnicza − podobnie:
u=wielomian ⇔ u'=wielomian stopnia o 1 niższego (pochodna obniża potęgi)
v'=wykładnicza (łatwo scałkować)
wielomian * logarytm
| | 1 | | 1 | |
u=logarytm ⇔ u'=wymierna ( |
| , |
| ) − pozbywamy się logarytmu |
| | x | | xlna | |
v'=wielomian − łatwo scałkować
26 sty 00:55