okrąg i styczna
Dawid: okrąg x2 +y2 +2x − 8y + 8 = 0
C) długość odcinka stycznej do okręgu poprowadzonej z punktu (2,−9) równa się 13
mógłby mi to ktoś rozwiązać? zmarnowałem nad tym sporo czasu, a nie wychodzi mi wynik.
bardzo proszę o odpowiedź z obliczeniami
25 sty 22:21
Janek191:

x
2 + y
2 + 2x − 8y + 8 = 0
( x + 1)
2 − 1 + ( y − 4)
2 − 16 + 8 = 0
( x + 1)
2 + ( y − 4)
2 = 3
2
S = ( − 1; 4) r = 3
P = ( 2; − 9)
Prosta styczna do okręgu poprowadzona z punktu P ma punkt wspólny z okręgiem
R = ( 2; 4), bo I SR I = r = 3 zatem ma równanie x = 2
Długość odcinka stycznej do danego okręgu czyli odcinka PR jest równa:
I PR I = 4 − ( − 9) = 4 + 9 = 13
========================
26 sty 00:04