Kombinatoryka studia
Konrad: Witam serdecznie, prosiłbym bardzo o rozwiązanie tych dwóch zadań, najlepiej z opisem krok po
kroku

Zadanie1.
Dobrać tak stałą A, aby funkcja:
| | ⎧ | A(x+4) dla 1≤x≤3 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 dla pozostałych | |
była gęstością zmiennej losowej X, a następnie:
a) wyznaczyć dystrybuantę zmiennej losowej
b) obliczyć P(X≥0) ; P(X > 3) ; P(X∊(0;2]) .
Zadanie2.
Gracz rzuca kostką do gry i dwoma monetami. Jeżeli wypadnie dokładnie jedna reszka i
nieparzysta liczba oczek to otrzymuje 2 złote, jeżeli wypadną dokładnie dwa orły i liczba oczek
nie
mniejsza niż 5 to otrzymuje 10 zł, w pozostałych przypadkach płaci 5 zł. Obliczyć wartość
oczekiwaną gracza, wariancję i odchylenie standardowe. Ile powinien płacić, aby gra była
sprawiedliwa?
Dziękuje.
Aga1.:

2.Jest to zmienna losowa typu skokowego
x
i 2 10 −5
Wartość oczekiwana
| | 6 | | 2 | | 16 | |
EX=2* |
| +10* |
| −5* |
| = |
| | 24 | | 24 | | 24 | |
Wariancja
D
2(X)=E(X
2)−(EX)
2=
Natomiast
| | 6 | | 2 | | 16 | |
E(X2)=22* |
| +102* |
| +(−5)2* |
| = |
| | 24 | | 24 | | 24 | |
Odchylenie standardowe to pierwiastek kwadratowy z wariancji
D(X)=
√D2(X)=
dokończ