taka tam całeczka ...
MarcoPolo:

oznaczona nie policzona hmmm jakaś podpowiedź...
mam całkę :
| | 1 | | 1 | |
∫ (oo 1) |
| e { |
| } dx |
| | x3 | | x | |
25 sty 22:02
MarcoPolo: | | 1 | |
e ma do kwadratu |
| coś mi nie chciało poprawnie zapisać równania |
| | x | |
25 sty 22:03
25 sty 22:03
MarcoPolo: tak
25 sty 22:05
Kejt: przez części
| | 1 | |
całka z |
| i pochodna z e1/x i do skutku. |
| | x3 | |
powinno pójść.. trzeba po prostu zmniejszyć potęgę przy x do zera.
25 sty 22:07
Kejt: jak nie dasz rady to wrzucę rozwiązanie..
25 sty 22:07
MarcoPolo: dobra juz się zabieram do rozwiązywania dzięki, zaraz wynik pokaże
25 sty 22:09
Kejt: czekaj, znalazłam błąd w rozumowaniu.. zaraz pomyślę..
25 sty 22:14
MarcoPolo: hmm zobacz:
nieoznaczona na początek
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| e1/x= | f(x)=e1/x −−−−> f'(x)= |
| e1/x |
| | x3 | | x | |
| | 1 | |
|g'(x)=x−3 −−−−−>g(x)= − |
| x−2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=U{1}[2}x−2*e1/x − ∫ |
| x−2 = |
| x−2*e1/x ... i teraz za e1/x pochodną a U{1}[x} |
| | x | | 2 | |
całkę

?
25 sty 22:18
MarcoPolo: kurczę za szybko pisałem i nie te nawiasy przepraszam ale chyba wiadomo ocb ...
25 sty 22:19
MarcoPolo: | | 1 | |
a i teraz jak za |
| wezmę całkowanie to wyjdzie x 0  ? |
| | x | |
25 sty 22:20
Kejt: problem w tym, że ta potęga wraca przy e.. zrobiłam podstawienie, ale utknęłam na całce:
∫e
1/xdx.. wstyd się przyznać
25 sty 22:33
ICSP: | | 1 | |
ja bym zaczął całą całkę od podstawienia t= |
| |
| | x | |
25 sty 22:38
Kejt: dobra.. już widzę..
podstawienie miałam takie samo, ale potem nagle zamiast t=1/x zrobiło się t=x..
wychodzi:
−∫t*etdt
25 sty 22:41
MarcoPolo: | | t | |
no to całka miała by postać ∫ |
| * e t  ? |
| | x2 | |
25 sty 22:41
Kejt: nie możesz mieć jednocześnie x i t w jednej całce..
25 sty 22:41
25 sty 22:43
Kejt: nie.
zatem
−∫t*e
tdt
25 sty 22:43
MarcoPolo: tylko jak dalej to rozwiązać bo już nie wiem

/
25 sty 22:56
Kejt:
przez części:
u=t v'=et
u'=1 v=et
=−(t*et−∫etdt)=−(t*et−et)+C=...
25 sty 23:00
MarcoPolo: dzieki
25 sty 23:09