rownania
hehe: x2−4x−6 =√2x2−8x+12
pomogłby ktos rozwiązać?
25 sty 21:57
Hajtowy: Rozwiązać nie

Pomóc rozwiązać owszem

W czym masz problem?
25 sty 22:00
hehe: nie wiem od czego zacząć, w podrączniku mam poppowiedź, żeby wyznaczyć t=
√x2−4x+6 tylko nie
wiem jak wtedy wyglądałoby rownanie?
25 sty 22:02
Hajtowy: a po co

to co pod pierwiastkiem ma być ≥ 0

działaj
25 sty 22:04
Hajtowy: Wtedy określasz dziedzinę.
Następnie podnosisz do kwadratu i po problemie
25 sty 22:05
hehe: w taki wypadku
2x2−8x+12≥0 ?
25 sty 22:07
Hajtowy: tak

policz deltę i pierwiastki − to jest Twoja dziedzina
25 sty 22:08
hehe: z tego Δ wychodzi ujemna...
Δ= 64−96=−32
25 sty 22:08
Aga1.: Wskazówki
Podaj założenia
√2x2−8x+12=√2*√(x2−4x+6)=√2t
Natomiast
x2−4x+6=t2,
a
x2−4x−6=(x2−4x+6)−12=t2−12
25 sty 22:09
hehe: i wyjdzie t2−√2t−12=0 ?
25 sty 22:12
hehe: i z tego Δ=2+48=50
| | √2−√50 | |
t2 = |
| gdzie t2 nie należy do dziedziny, tak (bo t≥0) ? |
| | 2 | |
25 sty 22:18
25 sty 22:19
pigor: ..., czy na pewno dobrze przepisałeś swoje równanie
25 sty 22:26
hehe: wyszlo, dzieki za pomoc!
25 sty 22:29
ICSP: x2 − 4x − 6 − √2x2 − 8x + 12 = 0 dla x2 − 4x + 6 ≥ 0 czyli D : x ∊ R
Mnożąc równanie przez 2
2x2 − 8x − 12 − 2√2x2 − 8x + 12 = 0
2x2 − 8x + 12 − 2√2x2 − 8x + 12 − 24 = 0
niech teraz t = √2x2 − 8x + 12 , t ≥ {2}
t2 − 2t − 24 = 0
t1 = −4 < √2 − sprzeczność
t2 = 6
√2x2 − 8x + 12 = 6
2x2 − 8x + 12 = 36
2x2 − 8x − 24 = 0
x2 − 4x − 12 = 0
x = 6 v x = −2
25 sty 22:32
hehe: tak, wszystko jest ok

dalej bedzie
U{
√2+{
√50}{2} =
√x2−4x+6 / * 2
√2+
√50= 2*
√x2−4x+6 /
2
2+2*
√(2*50)+50 = 4(x
2−4x+6)
2+20+50=4x
2−16x+24
72=4x
2−16x+24
4x
2−16x+24−72=0
4x
2−16x−48=0
Δ=256+768=1024
25 sty 22:34
hehe: oooo, wielkie dzieki ICPS − dobrze rozwiązane, ale dzieki pierwszym wskazówkom tez mi wyszło!

dzieki wielkie!
25 sty 22:36