matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rowanie
Marry:
6x−
√
x−5
−31=0
25 sty 21:26
Marry:
juz wiem,
25 sty 21:30
pigor:
..., np. tak :
6x−
√
x−5
−31=0
i x−5 ≥0 ⇔ 6x−30−
√
x−5
−1=0 i
x ≥5
⇒ ⇒ 6(
√
x−5
)
2
−
√
x−5
−1=0 i
√
Δ
=5 i
√
x−5
=
1
12
(1±5) ⇒ ⇒
√
x−5
=
1
2
>0 ⇒ x−5=u{1}{4] i x ≥5 ⇔
x= 5,25
. ...
25 sty 22:00