pochodne
Majal: Hej czy ktos moze mi pomoc obliczyc pochodna?

lnx/√x
25 sty 21:02
Beta: Korzystasz z gotowego wzoru na pochodną ilorazu.
25 sty 21:03
Majal: Tak wiem, tylko nic mi nie wychodzi. bo mam : [1/x*x
1/2−lnx*1/2√x]/x i nie wiem co dalej
25 sty 21:06
Beta: Używaj proszę języka zapisywania, który jest tu wymagany, bo Twój zapis jest mało czytelny.
25 sty 21:08
daras: dalej już tylko sprowadź wszystko do wspólnego mianownika
25 sty 21:09
Kejt:
| | lnx | | (lnx)'√x−(√x)'lnx | | | |
( |
| )'= |
| = |
| = |
| | √x | | x | | x | |
| | | | √x | | lnx | | lnx | |
| − |
| = |
| − |
| =x−3/2− |
| |
| x | | x | | x2 | | 2x√x | | 2x√x | |
i w sumie chyba tyle, jeśli się gdzieś nie machnęłam..
25 sty 21:13
Majal: | | 2−log(x) | |
Dzieki, tylko dlaczego wolfram to upraszcza jeszcze do postacii: |
| |
| | 2x3/2 | |
25 sty 21:46
Kejt: bo wg wolframa lnx=logx
a reszta wynika z przekształceń ułamków.
25 sty 21:47
Majal: jak wyglądaja te przekształcenia bo nie mogę tego wylapac?
25 sty 21:49
Kejt:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
x−3/2= |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | x3/2 | | √x3 | | √x2*x | | x√x | | 2 | | 2x√x | |
teraz widać?
25 sty 21:51
Majal: oo dzięki już wszystko jasne
25 sty 21:54