FIZYKA
luki: FIZYKA
Samochód przyspiesza z 65 km/h do 300 km/h na odcinku 1,5 km. Oblicz a,t.
Głupio mi, bo wiem, że jest to łatwe zadanie, ale gdzieś obię błąd bo wychodzi mi a=17000
km/h2, proszę o pomoc.
22 paź 10:59
Mateusz: | | m | | km | |
Po 1 szybkość wyrażamy w jednostkach układu SI czyli w |
| czyli będzie tak 65 |
| = |
| | s | | h | |
| | 65*103m | | m | |
|
| = 18,05 |
| analogicznie 2
|
| | 3600s | | s | |
| | km | | m | | vk − v0 | |
300 |
| = 83,3 |
| wiemy że a = |
| i |
| | h | | s | | Δt | |
| | 1 | |
s = v0 *Δt + |
| *a*Δt2 rozwiązujemy układ równań
|
| | 2 | |
| | 1 | | Δv | | Δv*Δt | | 2s | |
s = |
| * |
| *Δt2 = |
| wyznaczam Δt = |
| teraz a
|
| | 2 | | Δt | | 2 | | Δv | |
| | Δv2 | |
a = |
| terz podstawić dane tak na marginesie przypomnę Δv = vk − v0 |
| | 2s | |
22 paź 11:39
luki: Wyszło mi a=1,42 m/s
2 oraz t=45s. Co do czasu chyba dobrze, ale czy przyspieszenie ma być
takie małe?
Mam jeszcze jedno małe pytanie czy jakby był to ruch opuźniony z 300 km/h do 65km/h to zmienia
| | 1 | |
się tylko s=− |
| *a*Δt2 ? |
| | 2 | |
22 paź 12:29
Mateusz: t ≈ 45,97 jak chcesz do całości przybliżyć to zaokrąglamy do 46 s bo po przecinku mamy tak
| | (vk − v0)2 | | (83,3 − 18,05)2 | | m | |
45,977011 a a = |
| = |
| ≈ 92,6 |
| |
| | Δt | | 45,97 | | s2 | |
mi wychodzi takie przyszpieszenie sprawdz swoje obliczenia a jak mamy ruch
jednostajnie opóżniony to wzór na drogę różni się tym własnie minusem bo ciało porusza się z
opóżnieniem czyli ujemnym przyszpieszeniem mozna tak ująć
22 paź 12:44
luki: | | Δv2 | |
no dobra wówczas tak wyjdzie, ale tam jest także po przekształceniach wzur a= |
| i |
| | 2s | |
wówczas ychodzi mi 1,42 m/s
2
22 paź 12:52
Mateusz: Acha sory wypadłem z rytmu na chwile i moja 2 pomyłka z przekształceń nie ma wyjsc
| | Δv2 | | vk2 | |
a = |
| tylko |
| teraz zauważyłem po prostu zle |
| | 2s | | 2s | |
zapisałem ci wzór na a obliczenia są dobrze do tego a a ostatecznie powinno wyjsc
22 paź 13:02
Mateusz: | | Δv2 | |
E nie dobrze jest kurde a ma byc |
| mam dzis chyba kiepski dzien i dobrze |
| | 2s | |
policzyłas a ma wyjsc 1,42m/s
2
22 paź 13:07
luki: no właśnie, a czy czasem to nieamało

ach ta fizyka
22 paź 13:12
Mateusz: | | vk−v0 | | 65,25 | |
Bo nawet zauważ ze jak podstawisz ostatecznie do wzoru a = |
| = |
| |
| | t | | 45,97s | |
≈1,42m/s
2 to wyjdzie ci takie samo przyszpieszenie no ale ty tu miałaś −eś rozwiązać
zadanie z dwiema niewiadomymi więc trzeba było zastosować układ równań przepraszam ze tak ci
| | 2s | | Δv2 | |
namąćiłem ale wszystko jest ok Δt = |
| i a = |
| i tak jest dobrze rozwiązane |
| | Δv | | 2s | |
22 paź 13:13
luki: Dobra, Wielkie Dzięki Mateusz , Wielki Plus dla Ciebie !
22 paź 13:21
Mateusz: Przyspieszenie jest wielkością informującą o tym jak szybko zmienia się prędkość ciała.
| | m | |
Np. jeżeli przyspieszenie ciała wynosi 2 |
| , to znaczy, że w ciągu 1s prędkość |
| | s2 | |
przyrasta o .
22 paź 13:21
Mateusz: A my tych sekund mamy prawie 46 więc łatwo policzyć 18,06 m/s + 1,42*46 s = 65,32 + 18 =
83,3m/s czyli te 300 km/h
22 paź 13:29
luki: Jednak dalej coś mnie niepokoi, w sumie mamy podaną początkową prędkość V
o=65 km/h, czasem
niepowinno być tak:
ΔV = V
o +at
V
k=at
s=V
o*t+
12*a*t
2
s=V
o*t+
12*V
k*t
2s=2V
ot+V
kt
t(2V
o+V
k)=2s
wówczas podstawiając wychodzi t=25s, natomiast a=3,332 m/s
2
Proszę kogoś o sprawdzenie i ocenę które rozwiązanie jest poprawne to wcześniejsze czy to które
teraz napisałem
22 paź 21:26
Mateusz: Jeżeli ciało ma w chwili początkowej t = 0 prędkość v 0 , to jego prędkość w chwili czasu t
wyraża się wzorem:
v(t) = v0 + at więc takie założenie jest bez sensu mamy w zadaniu samochód przyszpiesza od 65
k/h czyli zakładamy że znajdował się juz w ruchu od t≠0
22 paź 21:43
luki: aha, no dobra dzięki bo już zwątpiłem

Dobrej nocy
22 paź 21:46