liczby
zadanie: Podac przykład liczby niecałkowitej x spełniajacej podane równanie, gdzie [y]
oraz {y} oznaczaja odpowiednio czesc całkowita i ułamkowa liczby y. Wynik podac w
postaci ułamka dziesietnego skonczonego lub okresowego.
a) [x]=3{x}, x =.........................
ja zrobilem tak:
[x]=3(x−[x])
[x]=3x−3[x]
4[x]=3x
| | 3 | |
[x]= |
| x jesli to jest dobrze to co dalej? |
| | 4 | |
25 sty 20:33
Mila:
| | 4 | | 4 | |
1) x= |
| bo wtedy [ |
| ]=1 |
| | 3 | | 3 | |
3) x=0
[0]=0
3*{0}=0
I tyle?
25 sty 21:03
zadanie: tylko 0 akurat nie bo miala byc niecalkowita
25 sty 21:05
Mila:
No tak, przeoczylam.
25 sty 21:13