bryły obrotowe walec gimnazjum
kwiateeek:

oblicz objętość i pole powierzchni walca
ta czerwona przekątna =4
narysowany kąt ma 60 stopni
bardzo proszę o dokładne obliczenia i rysunki do tego
to jest poziom gimnazjum
25 sty 20:18
kwiateeek: Milla pomożesz proszę
25 sty 20:26
Klimat: Skoro tam masz 60stopni to pozostałe kąty w tym trójkącie to 90 i 30. Oblicz te boki
korzystając z własności tego charakterystycznego trójkąta.
25 sty 20:27
5-latek:

powiedzmy ze to jest walec
| | d | |
d=4 to z wlasnosci trojkata prostokatnego o katach 30,60 90 mamy ze 2r= |
| =2 to r=1 |
| | 2 | |
| | d√3 | | 4√3 | |
natomiast h= |
| = |
| =2√3 |
| | 2 | | 2 | |
Masz juz wszystko co potrzene do policzenia . Tylko podstawic do wzorow na objetosci i pole
powierzchni calkowitej
25 sty 20:43