prosta przecinająca okrąg
Dawid: Okrąg o równaniu x2 + y2 −4x +8y + 11 = 0
D) prosta y=−2x przecina okrąg w punkcie, którego odległość od początku układu równa się √11
czy ta odpowiedź jest poprawna?
25 sty 20:07
5-latek: srodek okregu ma wspolrzedne S(2,−4)
Promien r=p{a2+b2−c=√4+16−11=√9
rownanie okrego w postaci kanonicznej ma postac (x−2)2+(y+4)2=9
Podstaw do tego rownania w miejsce y −2x i wylicz punkty przeciecia sie prostej z okregiem
Jesli prosta przecina okrag to musza byc dwa punkty przeciecia .
Potem z ewzoru na dlugosc odcinka oblicz odlegolosc tych punktow od poczatku ukladu
wspolrzednych czyli punktu (0, 0) i sprawdz
25 sty 20:24
pigor: ..., nie ,bo
x
2+y
2−4x+8y+11= 0 /+4+16−11 ⇔ x
2−4x+4+y
2+8y+16= 9 ⇔
⇔
(x−2)2+(y+4)2= 32 równanie okręgu i narysuj go sobie i prosta y=−2x
(przechodzi przez (0,0) i środek
S=(2,−4) okręgu , a przecina okrąg w
punktach, których odległość nijak nie jest równa
√11 ≈ 3 od O=(0,0). ...
25 sty 20:43
pigor: ...o

. przepraszam, ale miałem przerwę w pisaniu i jak wróciłem
i dokończyłem, to po "wyślij" ujrzałem już rozwiązanie
25 sty 20:46
5-latek: A jeszcze lepiej by to widzial gdyby narysowal rysunek
Tylko czy potrafi
25 sty 20:47