wielokaty
zadanie: 1. Dany jest 15−kat foremny A1A2A3 ...A15. Dla podanych x, y, z, s wskazac takie
t, ze pieciokat wypukły o wierzchołkach
Ax, Ay, Az, As, At (niekoniecznie lezacych na obwodzie pieciokata w tej kolejnosci) ma
pole równe polu pieciokata A1A3A6A10A15.
a) x=1, y =4, z =5, s=7, t= ......................... ;
b) x=1, y =4, z =8, s=11, t= ......................... ;
c) x=1, y =6, z =11, s=12, t= ......................... ;
d) x=1, y =6, z =11, s=13, t= ......................... .
moze cos z tymi indeksami ?
prosilbym o pomoc?
25 sty 20:05
zadanie: ?
25 sty 20:35
zadanie: bo odp. sa takie:
a) t= 11 lub 12 ;
b) t= 2 lub 3 lub 9 lub 10 ;
c) t= 3 lub 4 lub 8 lub 9 ;
d) t= 2 lub 5 lub 7 lub 10
ale ja nie wiem jak do tego dojsc
moze jakies roznice indeksow?
25 sty 22:11
Mila:

źle tam policzyłam pole.
α=24
o
| | 1 | |
P A1A3A6A10A15= |
| r2*(sinα+sin(2*α)+sin(3*α)+sin(4*α)+sin(5*α)) |
| | 2 | |
Dobrze ,że dałes odpowiedzi.
a) x=1, y =4, z =5, s=7, t=
zostało 9 kątów środkowych
| | 1 | |
Pa= |
| r2*((sin3α+sin(α)+sin(2*α)+sin(k*α)+sin((9−k)*α)) |
| | 2 | |
sin(k*α)+sin((9−k)*α)=sin(4*α)+sin(5*α)
| | kα+(9−k)α | | kα−(9−k)α | | 9 | | −α | |
2 sin |
| *cos |
| =2 sin |
| α*cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9 | | kα−(9−k)α | | 9 | | −α | |
sin |
| α*cos |
| =sin |
| α*cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2kα−9α=−α
2k−9=−1
2k=8
k=4 dodajemy 4 katy środkowe począwszy od W
7
W
7+4=W
11⇔t=11
albo
4 kąty srodkowe w lewo od W
1
W
1−4=W
12 ⇔t=12
posprawdzaj zapisy, bo moga być literówki.
25 sty 23:05
zadanie: dziekuje
25 sty 23:46
Mila:
Mam nadzieję, że bez liczenia ustaliłeś.
26 sty 12:53
Mila: W podanym pięciokącie kąty środkowe:
2α,3α,4α,5α,1α
b)1,4,8,11
Masz kąty środkowe:
3α, 4α,3α
od W11do W1 masz 5α, jeden z kątów 3α dzielisz na kąty 1α,2α
Zatem po kolei,
dzielisz kąt między W1 i W4 masz 2 warianty
W1,W2,W4,W8,W11, albo W1,W3,W4,W8,W11
dzielisz kąt między W8 i W11 i masz dwa warianty
W1,W4,W8,W9,W11 albo W1,W4,W8,W10,W11
26 sty 13:43