Badanie przebiegu zmienności funkcji
Klimat: | | x3 | |
Wyznaczyć przedziały, w których funkcja f(x)= |
| jest ściśle wypukła. |
| | x−1 | |
| | x2(2x−3) | |
Policzyłam pierwszą pochodną y'= |
| i drugą pochodną |
| | (x−1)2 | |
| | 2x(x2−3x+3) | |
y''= |
| . Po przyrównaniu y''=0, wychodzi, że x=0. Z zał., wiemy też, że |
| | (x−1)3 | |
x≠1. Jak będzie wyglądał przybliżony wykres drugiej pochodnej?
25 sty 19:59
zawodus: gorzej niż funkcji
25 sty 20:03
Klimat: To będzie parabola przechodząca przez 0 i 1 czy prosta przechodząca przez 0, a w 1 kółko
otwarte?
25 sty 20:07