matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany; rozwiąż równanie
Grzesiek:
8|x−1|+(x−1)(x
2
+4)=0
25 sty 19:49
Aga1.:
Dla x≥1 równanie przyjmuje postać 8(x−1)+(x−1)(x
2
+4)=0 (x−1)(8+x
2
+4)=0 x−1=0 lub x
2
+12=0 Gdy x<1 −8(x−1)+(x−1)(x
2
+4)=0 (x−1)(−8+x
2
+4)=0 dokończ
25 sty 22:02