dynamika
Ania: Dwa połączone ze sobą nieważką nicią klocki są podnoszone pionowo w górę ze stałą siłą 150 N
przyłożoną do górnego klocka o masie 6 kg.Siła napięcia nici jest równa 80 N.
a) oblicz przyspieszenie każdego z klocków(1,7 m/s2)
b)znajdź masę dolnego klocka(6,8 kg)
proszę o rysunek jeśli to możliwe
25 sty 19:17
MQ:

F−N−Q1=m
1a
N−Q2=m
2a
F=150N
N=80N
Q1=m
1*g
Q
2=m
2*g
25 sty 19:54
Ania: może to głupie pytanie, ale co oznacza m
1a i m
2a
25 sty 20:07
Ania: yy tzn wiem, że to jest wzór na siłę, ale jak ta siła działa?
25 sty 20:10
Ania: up
25 sty 20:32
Klimat: To sił wypadkowa.
25 sty 20:37
Ania: ok dziękuję bardzo za pomoc
25 sty 20:38
Beta: Nie ma sprawy. Wypadkowa jest to po prostu suma WEKTOROWA wszystkich sił działających na ciało
w danym kierunku jak widać na rysunku

.
25 sty 20:40
daras: a siły bezwładności
25 sty 20:42
Beta: Myślę, że to zadanie na poziomie gimnazjum, chyba można zbagatelizować te siły.
25 sty 20:43
daras: w takim razie treść zadania jest do bani
25 sty 21:03
Beta: Niech zleceniodawczyni określi z jakiej klasy jest to zadanie, bo możliwe, że nie wie co to
siła bezwładności i może na lekcjach jej nie uwzględniali...
25 sty 21:06