Całka oznaczona
cbk: Oblicz pole figury ograniczonej liniami.
Chodzi i całkę oznaczoną.
a) y = 5x2 − 6x , y=0 , x= −1 , x= 1
Tu mi wyszło równe 6
b) y = 3x − x2 , y = −x
Tego nie wiem jak zacząć. Liczyć dwa pola oddzielnie? ale wtedy to pod osią Y jest ograniczone
trzema liniami. A jak jako jedno pole to gdzie trzeba wrzucić minus, który się wstawia przed
całkę gdy pole jest pod osią?
25 sty 19:09
PW: b) Dlaczego trzema liniami? Parabolą i prostą y=−x.
Miejsca zerowe paraboli to 0 i 3, a więc na przedziale [0, 3] całkujemy różnicę (3x−x2) − (−x)
(uzyskamy pole pod parabolą i nad prostą), a na przedziale [3, 4] wykresy obu funkcji leżą pod
osią − wymyśl.
25 sty 19:19
cbk: Noo tak, leżą i policzyłem to ale pole mi wyszło na minusie. A na przedziale [0,3] nic nie
szkodzi, że kawałek pola tej figury leży pod osią Y i nie trzeba wstawiać minusa?
25 sty 19:47
Mila:

3x−x
2=−x
4x−x
2=0
x(4−x)=0
x=0 lub x=4
| | 1 | | 64 | | 32 | |
0∫4(3x−x2−(−x))dx=0∫4(4x−x2)dx=[ 2x2− |
| x3]04=32− |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
25 sty 20:03
cbk: Dokładnie tak zrobiłem. I mi tak samo wyszło, ale to, że kawałek pola leży pod osią nie ma
znaczenia? Nie wstawia się nigdzie minusa?
25 sty 20:10
Mila:
Nie.
25 sty 20:16
cbk: To kiedy należy wstawić minus przed całkę?
25 sty 20:18
PW: Miałeś wymyślić, a się dopytujesz. To proste − zobacz "interpretacja geometryczna całki
oznaczonej" czy jakoś tak
25 sty 20:38
cbk: Jeśli nie wymyśliłem to che się dowiedzieć.
25 sty 20:46